Archieven

Zoekmachine optimalisatie: het belang van goede teksten en backlinks

door | aug 27, 2018 | backlinks, Zoekmachine Optimalisatie (SEO) | 0 Reacties

Zoekmachine optimalisatie is een heel uitgebreid proces. De basis ligt bij een goede kennis van SEO, zodat je zelf goede SEO teksten schrijven zonder het uit te besteden. Hoog ranken wordt dan al een stuk makkelijker. Wil je niet alleen pagina één, maar zelfs de eerste positie behalen? Dan heb je backlinks nodig, zelfs in 2018.

Wat is zoekmachine optimalisatie?

Zoekmachine optimalisatie (SEO) is een manier om websites hoger te laten ranken in Google. Door je website zowel technisch als on-page te optimaliseren wordt de vindbaarheid van je website verbeterd. Zo eindig je hoger binnen te organische zoekresultaten van Google. Bij zoekmachine optimalisatie hoort natuurlijk ook off-page SEO: ook dat kan de autoriteit van je website laten stijgen.

Waarom is zoekmachine optimalisatie nog steeds belangrijk?

Wat doe jij wanneer je op zoek bent naar een product of dienst? Pak jij in dat geval de auto om te gaan zoeken, of maak je gebruik van Google?

Steeds vaker kopen mensen online. Het spreekt voor zich dat het dan meer winst oplevert zodra jij een hogere positie in Google krijgt. Sta je eenmaal (bijna) bovenaan, dan zorgt dat voor een continue stroom van mensen die jouw producten willen kopen.

Wil je je online marketing naar een hoger level brengen, dan is het dus belangrijk om (veel!) aandacht aan te besteden aan je website. Niet alleen qua uiterlijk – want dat is ook goede marketing! – maar ook qua inhoud en techniek. En die laatste twee hebben alles te maken met zoekmachine optimalisatie.

Hoger in Google komen met SEO

Beter ranken heeft een goede langetermijnstrategie nodig. Je kunt niet in één dag de perfecte site hebben – het is een doorlopend project. Het gaat niet om snel stijgen in de zoekresultaten, maar om duurzaamheid.

Alles draait om continue optimalisatie: kwalitatieve content (laten) schrijven, je website up-to-date houden, analyses maken en verbeteringen doorvoeren. Alleen dan kun je je website hoger in Google krijgen. Voor je pagina’s zijn er twee dingen het allerbelangrijkst: de tekst zelf en de backlinks.

Wat is een goede SEO tekst?

In mijn ogen zijn de beste SEO teksten gericht op de gebruikers van de website. Ze beantwoorden de vragen van de websitebezoeker en helpen hem verder. En dat, terwijl de tekst ook nog eens lekker wegleest.

Je gaat niet van de ene op de andere dag geweldige SEO teksten schrijven. Copywriting is haast net zo belangrijk als de zoekmachine optimalisatie zelf, omdat Google het belangrijk vindt dat je op een natuurlijke manier schrijft. Uiteraard moet je de juiste zoektermen gebruiken, maar voorkom alsjeblieft keyword spam. Voeg daarna een vleugje copywriting toe en de hele tekstervaring schiet omhoog.

Het draait om waardevolle content

Er is een aantal vragen dat je jezelf moet stellen: heeft de lezer iets aan deze content? Biedt het meerwaarde? En, ook niet onbelangrijk: geeft het antwoord op de vraag van je bezoeker?

  • Zo ja: geweldig! Merk je het ook aan het aantal deelacties? Wordt het verspreid?
  • Zo nee: optimaliseer je tekst door er een goedlopend verhaal van te maken. Zorg dat er een centraal idee achter je artikel zit, inclusief duidelijke H2 koppen. Zo zien scannende lezers ook wat het algemene onderwerp van de tekst is.

In het beste geval is jouw SEO tekst zó waardevol, dat de bezoeker actie gaat ondernemen. Van doorklikken op links tot aankopen doen in je webshop. Via je artikelen moet je – door meerwaarde te bieden – een gunfactor creëren die ervoor zorgt dat bezoekers meer over je producten of diensten willen weten. Dan is het niet alleen waardevol voor je bezoekers, maar ook voor jezelf.

Zijn backlinks nodig voor goede SEO?

Snel resultaat krijgen zonder backlinks is niet onmogelijk: schrijf je écht waardevolle content met goede, specifieke keywords, dan heb je weinig backlinks nodig om op pagina 1 uit te komen. Zo ken ik iemand die met alleen on-page SEO inmiddels met meerdere zoekwoorden op pagina 1 staat, binnen een jaar, zonder backlinks.

Het enige probleem dat je bij anderen ziet, is dat het hen zonder backlinks niet lukt om hoog in Google te komen. Ze hebben simpelweg te weinig kennis van zoekmachine optimalisatie om hun teksten zó te schrijven dat alleen dat al genoeg is om goed te ranken.

Uiteindelijk maken backlinks vaak wel het verschil tussen plaats 4 t/m 10 op de eerste pagina, of plaats 1 t/m 3. Dat blijft, zélfs in 2018, nog een belangrijke ranking factor. Ook eerder genoemd voorbeeld staat hierdoor nog niet op de eerste plek. Daar staat een website die, aan zijn linkprofiel te zien, aardig wat tijd heeft besteed aan linkbuilding.

Na hoeveel tijd merk je resultaat van zoekmachine optimalisatie?

Het kan soms wel 12 maanden duren voordat jouw website de top 10 haalt. Dit is wel afhankelijk van enorm veel factoren. Zo zal bijvoorbeeld een website zoals Wikipedia (met een extreem hoge domain authority van 91) sneller een artikel hoog in de zoekresultaten krijgen dan website van een paar maanden oud met een nog lage domain authority.

Wikipedia heeft dan ook enorm veel backlinks, maar dat betekent niet dat ze dit in één keer hebben gekregen. Vanaf de start in 2001 is er ontzettend veel goede content verschenen op de site. Steeds meer mensen zagen hoe waardevol al die informatie was, wat ervoor heeft gezorgd dat Wikipedia zoveel backlinks kreeg. Hun zoekmachine optimalisatie was dus een lang traject!

SEO tips voor goede teksten

Google heeft 200+ SEO ranking factoren. Omdat er zóveel factoren zijn waardoor je jouw website zoekmachinevriendelijker kunt maken, is het niet handig om overal tegelijk mee aan de slag te gaan. Daarom geef ik je 3 handige SEO tips die het belangrijkste verschil gaan maken. Dat gaat je vast op weg helpen.

  • Na het toepassen van de basistechnieken (zoals de belangrijkste zoekwoorden uitkiezen) helpen LSI keywords om je artikelen écht te laten ranken. Dat zijn gerelateerde zoekwoorden waardoor Google beter ziet waar jouw pagina over gaat.
  • Schrijf verdiepende artikelen. Doe moeite om je bezoekers waardevolle content te bieden. Dit ziet Google door een lage bounce rate, bezoekers die lang op je website blijven, etc. Ook is het bij dit soort uitgebreide content makkelijker om genoeg LSI keywords te gebruiken.
  • Maak een zoekwoordenanalyse en schrijf artikelen en pagina’s per onderwerp. Dit zorgt voor betere teksten omdat je voor jezelf duidelijker hebt wat het onderwerp per artikel is. En, inderdaad: zo’n duidelijke structuur is ook voor Google makkelijk te herkennen.

Kortom, goede SEO teksten zijn ontzettend belangrijk om op de eerste pagina te komen. Wil je écht op de eerste plaats eindigen? Dan maken backlinks een groot verschil voor de autoriteit van je website. Dat maakt je zoekmachine optimalisatie bijna compleet: je moet de technische optimalisatie natuurlijk ook niet vergeten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Archieven