Archieven

Zo stop je linkrot

door | okt 5, 2021 | backlinks | 0 Reacties

Voorkom een slechte ervaring

Linkrot is een term dat je niet zo vaak hoort, maar het is wel iets wat vaker voorkomt, meer dan je je soms realiseert. Het is vrij normaal om met een linkje te verwijzen naar een webpagina, wij doen het iedere dag. We vinden het ook vrij vanzelfsprekend dat na enkele periodes deze link nog steeds functioneert. Toch is dit minder het geval dan je zou denken. Een goede vergelijking zou bijvoorbeeld een van je playlists op YouTube zijn. Hoe vaak heb je het gehad dat er een liedje ontbrak? Dit gebeurt ook met andere soorten links van bijvoorbeeld bedrijf websites die gearchiveerd zijn of als de structuur van de website veranderd is. Je klikt op een oude link of backlink en daar krijg je de beruchte 404 error.

Er zijn verschillende redenen waarom er linkrot plaats vind. Een van de redenen is dat een website zijn contract voor zijn domeinnaam niet verlengt heeft. Een pagina wordt gedelete of een website die is stopgezet.

Is linkrot te voorkomen?

Kort gezegd, nee, dit is niet te voorkomen. Een langer antwoord is dat het nooit te voorspellen is welke sites uiteindelijk in de toekomst gaan verdwijnen. Je kan er wel van uit gaan dat sites zoals Wikipedia langer zullen bestaan dan bijvoorbeeld kleine blog sites of links naar afbeeldingen.

Verschillende types van linkrot

Er zijn twee soorten types van linkrot: interne linkrot en externe linkrot. Interne linkrot is makkelijker op te zoeken en beheren omdat jij dit zelf kan aanpassen. Het vinden van interne linkrot wordt aan de hand van crawlers gedaan. Bijvoorbeeld met een crawler van Moz.

De andere variant van linkrot noemen we externe linkrot. Dit is wanneer links naar andere pagina’s een 404 melding hebben. Om dit te verhelpen kan je de link vervangen met een link die wijst naar een ander domein of de link helemaal verwijderen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Archieven