Archieven

Linkbuilding is een cruciaal onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het houdt in dat je strategisch links naar je website verkrijgt vanaf andere relevante en kwalitatieve websites. Deze links, ook wel backlinks genoemd, helpen de autoriteit en zichtbaarheid van je site te vergroten in zoekmachines zoals Google. Hoe meer kwalitatieve backlinks je hebt, hoe hoger je website kan ranken in de zoekresultaten. Dit maakt linkbuilding essentieel voor iedereen die online succes nastreeft.

Soorten links

Er zijn verschillende soorten links die je kunt gebruiken bij linkbuilding:

 • Natuurlijke links: deze links worden zonder jouw tussenkomst geplaatst door andere websites die jouw content waardevol vinden.
 • Handmatig opgebouwde links: deze verkrijg je door actief andere websites te benaderen en te vragen of ze naar jouw content willen linken.
 • Gekochte links: je betaalt om op een andere website te verschijnen. Het gebruik hiervan moet echter voorzichtig gebeuren, omdat zoekmachines zoals Google dit kunnen bestraffen als het overmatig of onnatuurlijk gebeurt.

Linkvormen

Binnen de verschillende soorten links zijn er diverse linkvormen die je kunt benutten:

 • Homepage links: links die geplaatst worden op de homepage van een website. Deze zijn vaak zeer waardevol vanwege de hoge zichtbaarheid en autoriteit van de homepage.
 • Linkpartner links: links die je uitwisselt met partnersites. Dit kan gunstig zijn, mits de partnersite relevant en betrouwbaar is.
 • Content links: links die geïntegreerd zijn in de content van een website, zoals blogposts of artikelen. Deze zijn vaak effectiever omdat ze in een relevante context geplaatst zijn.
 • DA 20+ links: links van websites met een Domain Authority (DA) van 20 of hoger. Een hogere DA geeft aan dat de website een hogere autoriteit heeft, wat positief is voor jouw SEO.
 • Sub-startpagina links: links die geplaatst worden op subpagina’s van een startpagina. Hoewel deze minder autoriteit hebben dan de homepage, kunnen ze nog steeds waardevol zijn.

Het belang van kwalitatieve backlinks

Bij linkbuilding draait het niet alleen om de hoeveelheid links, maar vooral om de kwaliteit ervan. Links van betrouwbare en relevante websites zijn veel waardevoller dan een groot aantal links van minder waardevolle websites. Een kwalitatieve backlink van een gerenommeerde site kan de SEO-prestaties van je website aanzienlijk verbeteren, terwijl een link van een minder betrouwbare bron weinig tot geen effect kan hebben.

Link building

Startpagina.nl en wijzigingen in linkbeleid

Startpagina.nl, een bekend platform voor linkverzamelingen, heeft aangekondigd dat per 1 juli 2024 belangrijke wijzigingen worden doorgevoerd op alle themapagina’s. In het verleden zijn er te veel commerciële links geplaatst, wat de kwaliteit van deze pagina’s heeft verminderd. Om dit te verbeteren, worden er maatregelen genomen:

 • Nofollow links: alle links op themapagina’s worden standaard nofollow links, wat betekent dat ze minder bijdragen aan SEO.
 • Beperking follow links: het aantal follow links wordt beperkt en voor extra follow links zal een vergoeding gevraagd worden.
 • Eigen advertentiebanners: beheerders kunnen zelf advertentiebanners en HTML-blokken beheren.

Gevolgen voor linkbuilding

Deze wijzigingen hebben een directe invloed op linkbuildingstrategieën. Omdat nofollow links minder bijdragen aan SEO, wordt de waarde van follow links groter. Dit betekent dat linkbuilders en SEO-specialisten selectiever moeten zijn met de links die ze plaatsen en mogelijk moeten investeren in extra follow links.

Het is belangrijk om relaties op te bouwen met betrouwbare websites en waardevolle content te creëren die het verdienen om gelinkt te worden. Dit kan meer tijd en middelen vereisen, maar het zal uiteindelijk bijdragen aan een effectievere en duurzamere linkbuildingstrategie.

Aanpassen van je linkbuildingstrategie

Linkbuilding blijft een cruciaal onderdeel van SEO, maar de focus verschuift steeds meer naar kwaliteit boven kwantiteit. De wijzigingen bij Startpagina.nl onderstrepen dit en benadrukken het belang van strategisch en doordacht linkbeheer. Het is essentieel om je linkbuildingstrategie aan te passen aan deze veranderingen om de beste resultaten te behalen.

Bij R&B Webpromotions begrijpen we het belang van kwalitatieve linkbuilding. We helpen je graag bij het ontwikkelen van een strategie die past bij de nieuwste ontwikkelingen in de SEO-wereld. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe wij jouw online zichtbaarheid kunnen vergroten door middel van effectieve en duurzame linkbuildingtechnieken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Archieven