Archieven

Waarom linkbuilding ook onmisbaar is in 2018 voor een Website of Webshop

door | okt 24, 2017 | Linkbuilding | 0 Reacties

Er zijn nog steeds dagelijks veel mensen die zich afvragen of linkbuilding wel werkt. Helaas krijgt linkbuilding in de praktijk niet de aandacht die het verdient. Wereldwijd trekt dit gelukkig meer aan en met dit blog proberen wij jullie wat duidelijkheid te verschaffen, want linkbuilding is best wel belangrijk. Waarom is dit het geval & waarom gaat er weinig aandacht naar uit bij de meeste SEO Bedrijven?

Waarom zijn backlinks belangrijk ook in 2018? Omdat Google het zelf zegt!

Andrey Lipattsev, Search Quality Senior Strategist bij Google, kreeg de volgende vraag voorgelegd:

“We heard that RankBrain is the third-most-important signal contributing to results now. Would it be beneficial to us to know what the first two are?”

Zijn antwoord:

Yes. Absolutely. I can tell you what they are. It’s content and links going into your site.

Ook in het verleden (2014) heeft Google laten weten dat backlinks een erg belangrijk onderdeel zijn binnen het ranking algoritme.

Vraag: “Is there a version of Google that excludes backlinks as a ranking factor?”

We don’t have a version like that, that is exposed to the public, but we have run experiments like that internally, and the quality looks much worse. It turns out that backlinks, even though there’s some noise and certainly a lot of spam, for the most part are still a really big win in terms of quality of search results. So we’ve played around with the idea of turning off backlink relevance and, at least for now, backlink relevance still really helps in terms of making sure that we return the best, most relevant, most topical search results.

Zie ook de video:

Als je daarnaast kijkt naar o.a. de werking van zoekmachines zoals Google, is het ook logisch dat backlinks een belangrijke rol spelen binnen de complexe algoritmes die gebruikt worden voor het ranken van de zoekresultaten. (Google Algoritme is de Search Engine Result Page (SERP). )

Waarom?

  • Het internet is opgebouwd uit content, links & Social Signals. Ook dit is weer onder te verdelen in diverse mogelijkheden
  • Zoekmachines gebruiken deze onderdelen voor het crawlen en indexeren van het web en te achterhalen welke website pagina’s er zijn.
  • Het plaatsen van een backlink kost moeite en tijd, veel meer dan het delen van content via bijvoorbeeld Facebook, Twitter Linkedin of Instragram.
  • Websites met een hoge autoriteit zijn zich ‘over het algemeen’ bewust van de waarde en linken daarom ook met mate naar externe content of websites die van lage kwaliteit zijn en niet relevant aan hun thema.
  • Volgens onderzoek van o.a. MOZ is nog steeds 60% van de bepaling van de zoekwoord ranking afhankelijk van het backlinkprofiel.
  • Dagelijks verkopen wij aan veel grote SEO bedrijven backlinks en dat is ook niet voor niks.

Waarom zijn backlinks belangrijk?

Backlinks zijn belangrijk, omdat onderzoek het wereldwijd aantoont en Google het gewoon zelf aangeeft. Ik bespreek hieronder twee onderzoeken die zijn gedaan om dit te bewijzen.

Onderzoek 1: Are Links Still a Powerful Ranking Factor? (New Study) – Stone Temple Consulting

Stone Temple Consulting heeft een onderzoek gedaan naar de correlatie tussen het aantal backlinks en de ranking van een specifieke pagina op basis van de MOZ API. Het onderzoek is gebaseerd op eerdere onderzoeksresultaten van zowel MOZ als Search Metrics beide autoritair binnen de SEO branche. De correlatie die deze twee laatstgenoemde onderzoeken laten zien en de correlatie van het Stone Temple Consulting-onderzoek dat is gedaan, wijken van elkaar af doordat er een andere methodiek is gebruikt voor het berekenen van de correlatie.

De resultaten van Stone Temple Consulting zijn ingedeeld in blokken, zoals in het onderstaande overzicht is te zien en daarnaast is er gebruikgemaakt van genormaliseerde totalen.

De uitleg van Stone Temple Consulting is als volgt:

I continued to use the normalized totals of the links, but grouped them in ranking groups of 10. I.e., I summed the normalized link totals for the top 10, did the same for ranking positions 11 to 20, 21 to 30, and so forth. I then calculated the correlations to see how they looked in terms of what it would take to rank in each 10 position block.

De correlaties die deze methodes vervolgens opleveren, komen veel dichter in de buurt van de werkelijke waarde die toegeschreven dient te worden aan externe backlinks binnen het ranking-algoritme van Google.

Onderzoek 2: How to Rank Number One in Google: A Study of 1 Million Pages – Matthew Barby

Matthew Barby heeft hiervoor onderzoek gedaan naar de waarde van externe backlinks, anchor-tekst en een aantal andere on-page-elementen. Voor de relevantie en overeenkomst van dit artikel zal ik alleen ingaan op de backlink gerelateerde bevindingen uit dit onderzoek, maar hier kun je het volledige onderzoek lezen dat is gedaan. Voor de onderstaande onderzoeksresultaten is gebruikgemaakt van data afkomstig van Accuranker en Ahrefs.

De belangrijkste link gerelateerde resultaten op een rijtje volgens onderzoek:

Gemiddeld verwijst 23% van alle links op de eerste pagina van Google naar het eerste resultaat.

Het resultaat op nummer 1 heeft gemiddeld meer dan 186 externe backlinks, afkomstig van unieke domeinen, dan de nummer 5-positie.

Het nummer 1-resultaat heeft gemiddeld 5,42% externe backlinks, met een anchor-tekst die overeenkomt met het target-keyword van de betreffende pagina.

Waarom wordt er nu eigenlijk weinig aandacht besteed aan linkbuilding?

Er zijn meerdere redenen te noemen, waarom linkbuilding in de praktijk niet de aandacht krijgt die het verdient en waarom je er actief mee bezig moet zijn.

1. Linkbuilding heeft een geschiedenis wat door velen nog steeds meespeelt

Linkbuilding heeft sinds de beginjaren van Google en andere zoekmachines verschillende ups en downs meegemaakt. Ooit was er een tijd dat het inzetten van link netwerken, comment spam, startpagina’s van lage kwaliteit  en andere grootschalige manipulatietechnieken eerder regel dan uitzondering waren.

Zelfs voor websites van lage kwaliteit zonder content was het mogelijk om voor zeer competitieve zoektermen als ‘lenen’ en ‘goedkoop lenen’ te ranken binnen de top 5-zoekresultaten van Google met behulp van internationale blog netwerken en linkfarms.

Google heeft dit altijd proberen tegen te gaan en met de komst van het Penguin-algoritme en nog wat andere google penalty’s zijn ze hier ook zeker in geslaagd voor tot een bepaalde hoogte. Deze updates hebben naast het werkelijke effect, ook een sterk psychologisch effect gehad waardoor mensen er niet zeker van zijn of het werkt.

2. Linkbuilding kost ook veel tijd en moeite

Voor veel website-eigenaren, online marketing teams of mensen die als marketeer werken bij een groot bedrijf, is het een lastige en tijdrovende taak. En dit maakt het daarom vaak ook niet het leukste SEO-onderdeel om aan te werken.

Voor online marketingbureaus zoals ons is het ook een moeilijk product. Een opdrachtgever wil altijd resultaat zien, liever vandaag dan morgen. En waar je als SEO-consultant bij technische en contentgerelateerde (on-page) aanpassingen de resultaten zelf grotendeels in de hand hebt, ben je voor linkbuilding sterk afhankelijk van derden. Hierdoor is het vele malen complexer om op voorhand een inschatting te maken van de impact. Ook wij merken vaak dat onze klanten al na 3 a 4 weken verwachten dat ze op pagina 1 staan. terwijl wij duidelijk aangeven dat dit veel meer tijd nodig heeft bij het 1e gesprek.

3. Contentmarketing is ook iets wat door velen wordt gezien als de oplossing, maar is dat het wel ?

Contentmarketing heeft een groot gedeelte van de linkbuilding-werkzaamheden overgenomen van de linkbuilders. Op zichzelf een goede ontwikkeling, alleen ligt in de praktijk de nadruk vaak meer op social bereik en exposure in het algemeen, dan op linkbuilding en het verbeteren van de autoriteit en rankings van een pagina. Want er zijn nog steeds voldoende websites die goed ranken zonder enige vorm van content daarop.

Niet alleen de focus op SEO-techniek en -content voor 2018

De bovenstaande onderzoeken en uitspraken van Google laten zien dat linkbuilding de afgelopen jaren erg belangrijk was en ook in 2018 erg belangrijk zal blijven om  goed te ranken binnen de zoekmachines. Zorg er daarom voor dat linkbuilding ook in 2017 voldoende aandacht krijgt binnen uw bedrijf, waak ervoor dat de focus niet alleen op SEO-techniek en -content komt te liggen want dan slaat u de plank volledig mis.

Kijk ook rustig rond op onze website.


Afbeeldingen zijn van de websites waarvan wij de onderzoeken hebben gedeeld.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Archieven