Archieven

Hoe kies ik een passende CSS partner?

door | dec 20, 2018 | Website | 0 Reacties

2019 komt er aan en daarmee zijn we bijna een jaar verder na ‘de korting gekte’ die ontstaan is na Google’s eerste boete van 2,42 miljard vanuit de EU. Google zou haar eigen vergelijker voortrekken ten opzichte van andere Comparison Shopping Services (CSS). Google paste haar beleid aan onder druk van de EU door kortingen te geven aan CSS partners. Inmiddels zijn de kortingen aangepast en ontvangt een CSS partner vanaf 2019 alleen nog 20% korting op de CPC-tarieven. Er zijn inmiddels veel CSS partners bijgekomen, waardoor het lastig kan zijn voor webshops om een goede keuze te kunnen maken. Dit artikel helpt je een beslissing te kunnen maken.

Bij het kiezen van een CSS partner is het belangrijk goed na te denken over wat je precies nodig hebt. Wellicht een voor de hand liggende overweging, maar zeker niet onbelangrijk: waarom wil jij zichtbaar worden in Google Shopping via een CSS partner? Wellicht heb jij producten waar een laag conversieratio op zit, maar grote omzetten en flinke marges. Het kan zijn dat de huidige CPC tarieven te hoog liggen om een optimaal volume te behalen. In dit geval kan je overwegen om je aan te sluiten bij één van de CSS partners. Je maakt dan gebruik van de kortingen op de CPC tarieven, waardoor je met dezelfde biedingen meer volume kunt behalen. Het is een optie om samen te werken met een CSS partner op affiliate basis waarbij de CSS partner op affiliate basis voor jou adverteert in Shopping en jij een CPS en/of CPC vergoeding betaalt. Bedenk wel dat die advertenties via een affiliate concurreren met jouw eigen advertenties vanuit Shopping. Een affiliate heeft daarbij het margevoordeel van zo’n 20%, terwijl een adverteerder via Google dit niet heeft. De affiliate zal dus met lagere CPC’s de veiling vaker kunnen winnen. In dat geval kan het ook handig zijn simpelweg te checken of er al affiliates zijn die met jouw producten in Shopping staan. Dit kan vanuit het Merchant Center. Een andere optie is om alleen te blijven adverteren met de eigen Shopping campagnes, zonder CPC en/of CPS tarieven. Dit kan bij verschillende CSS partners middels een vast maandbedrag.

Ben je een webshop en ben je voornamelijk geïnteresseerd in Return On Advertisement (ROAS)? Dan kan een vergelijker zoals Bigshopper een uitkomst bieden. Deze CSS partner streeft naar onafhankelijkheid en kwaliteit. Daarmee ontvang je geen ondersteuning bij het beheren van je campagnes (dit kan wel via één van de aangesloten partners van Bigshopper), maar kan je wel voor een relatief laag maandbedrag profiteren van Google’s kortingen op de CPC-tarieven. Bovendien maakt Bigshopper.nl geen gebruik van affiliate marketing. Je gaat daarbij dus niet concurreren in Google Shopping met jouw eigen campagnes. Sterker nog, ten behoeve van procesoptimalisatie kan Bigshopper je laten zien hoe je affiliates die met jou producten in Shopping staan kunt uitsluiten.

Daarmee is de ‘korting gekte’ nog niet voorbij. Je ziet dat er onder de CSS partners nog heel veel verschillende verdienmodellen zijn. Google heeft kort geleden al wel de vereisten aangepast voor de vergelijkers. Zo moet er in elk geval op prijs gefilterd worden, een sorteerfunctie zijn en moeten er minimaal 100 actieve merchants onder de betreffende CSS vallen (met een gekoppeld Google account). Deze vereisten gaan per 31 januari 2019 in. Gelukkig hoef jij je daar als (aspirant) webshop eigenaar geen zorgen over te maken en is de keuze aan jou! Let er bij het kiezen van een CSS partner wel op of die aan de nieuwe eisen van Google voldoet. Voldoet deze niet aan de eisen, dan worden er vanaf 1 februari geen advertenties in Shopping meer getoond van jouw webshop.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archieven