Archieven

Google december 2022 link spam update

door | dec 16, 2022 | Google | 0 Reacties

Waarschijnlijk heb je al eerder voorbij zien komen dat er op dit moment een update gaande is bij Google. De zogenoemde spam update is gestart op 14 december en duurt ongeveer 14 dagen alvorens het is uitgerold. Dit is overigens niet de eerste in zijn soort die op dit moment uitgerold wordt. In juli 2021 is er namelijk al eerder een spam update uitgebracht. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Heeft het gevolgen voor jouw website en wat moet je nu juist niet doen?

De update van december 2022

Veel SEO experts dachten wel klaar te zijn met 2022 om de pijlen te kunnen richten op 2023. Google dacht hier precies anders over door in 2022 een spam update uit te rollen. Wat Google echter nog niet eerder heeft gebruikt, is SpamBrain. Hiermee hopen ze op een automatische manier onnatuurlijke links te neutraliseren. Google zegt dat ze websites kunnen vinden die links kopen en verkopen. Het effect van deze links zullen dan ook niet langer bijdragen aan de autoriteit van jouw website. Ook de posities kunnen hierdoor anders bepaald worden.

Is deze update wereldwijd?

Vaak hanteert Google een update die niet wereldwijd uitgerold wordt. Echter is dat in dit geval wel zo. Google vindt het belangrijk dat deze update wereldwijd wordt doorgevoerd in alle talen en regio’s.

Wordt jouw website bestraft?

Misschien zegt Google niet specifiek dat een website wordt bestraft, maar in feite is dit wel zo. Wanneer jij een daling in de rankings ziet, kan je er dus vanuit gaan dat er links in jouw profiel geneutraliseerd zijn. Een daling in de zoekresultaten kan voor een ondernemer behoorlijk veel betekenen. Houd dit dus erg goed in de gaten in de komende twee weken!

De richtlijnen van Google voor deze update:

 • Het duurt ongeveer twee weken voordat het volledig is uitgerold;
 • De grootste impact zal op dit moment plaats gaan vinden;
 • Links die verkregen zijn om de posities te verbeteren, worden geneutraliseerd;
 • Kunstmatige manipulatie door linkspam te bestrijden, wordt geüpdatet.

Wel is het van belang om te weten dat het doel voor Google is om spam links tegen te gaan. Mocht een website bijvoorbeeld goed scoren in Google en hier een plotselinge daling qua rankings en verkeer in komen, dan is de kans groot dat de spam links zijn geneutraliseerd. Dit is overigens geen penalty, maar een duidelijk beeld dat je bent getroffen door deze update.

Wat te doen wanneer je dit ervaart?

Merk je oprecht een daling en maak jij je hier zorgen om? Dan zijn er een aantal dingen die je hieraan kunt doen:

 • Beoordeel jouw concurrenten. Zie je een verbetering bij hen of juist ook een daling? Controleer dan hun backlinkprofiel om te achterhalen waar het verschil in zit.
 • Bekijk jouw eigen backlinkprofiel om te begrijpen welke links je hebt die eventueel van invloed zijn. Dit kun je controleren via Ahrefs of Semrush. Al gaat de voorkeur wel uit naar Google Search Console. In Search Console vind je vaak meer informatie, gezien dit vanuit Google naar buiten wordt gebracht.
 • Breng geen grote wijzigingen aan. Het duurt namelijk twee weken voordat deze update compleet is uitgerold. Wanneer je niet merkt dat er een daling geconstateerd is, laat het dan rusten. Hoe minder je een wijziging doorvoert, hoe groter de kans is dat je hier geen hinder door kan krijgen.
 • Twijfel je nog steeds? Raadpleeg een expert. Vaak weten zij als geen ander waar je op dient te letten en hoe een eventuele daling weer hersteld kan worden.

Moet jij je zorgen maken?

Dat Google een update uitrolt, is niet onbekend voor veel mensen. Wel wat precies de inhoud hiervan gaat worden. Gelukkig zijn er een tal van SEO bedrijven die hier inmiddels voldoende kennis in hebben opgedaan. Zij kunnen jou het juiste advies aanreiken dat nodig is. De woorden “zorgen maken” liggen er misschien wat te dicht op, maar toch is het van belang om de komende week de posities goed in de gaten te houden.

Een SEO’er weet vaak wanneer een link spam is en zal dit ook niet in gaan zetten. Wees dus verstandig en laat jouw backlinkprofiel opbouwen door een SEO’er.

Overigens is er begin december ook een update geweest waarbij het gebruikmaken van Google verfijnd is. Zo is het verfijnen van zoek-gerelateerde onderwerpen in Google verbeterd. Men kan in de bovenste balk filter direct doorklikken om relevantere inhoud te vinden. Daarnaast heeft Google het continu scrollen uitgerold door middel van een update. Dit is in oktober 2021 al uitgerold geweest op mobiel. Voor de desktopversie zal Google eerst de uitdraai waarmaken in de Verenigde Staten.

Wil je graag meer weten omtrent deze updates? Of merk je een daling in jouw verkeer en posities? Wacht dan niet langer en schakel een expert in!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Google december 2022 link spam update - Linkbuilding Masters Nieuwsblog - […] Bron […]
 2. Bekende Google Updates van 2022 - SeoMarketingDeals.com - […] Link spam Update van december 2022 is waarschijnlijk de enige update waar iedereen op dit moment over spreekt. Ook…
 3. Nieuwe online marketing trends voor 2023 | SeoMarketingDeals.com - […] Google december 2022 link spam update 16 december 2022 […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Archieven