Archieven

De stand van zaken rondom de Google Core Update 2021

door | jun 15, 2021 | Google, Website, Zoekmachine Optimalisatie (SEO) | 0 Reacties

Afgelopen maand hebben we een blog geplaatst over de Google Core Update 2021. Deze werd namelijk uitgesteld tot augustus, omdat de update over page experience pas halverwege juni zou worden uitgerold. Google heeft hiervoor gekozen om website-eigenaren de kans te bieden hun website te optimaliseren met betrekking tot de page experience voordat de daadwerkelijke update uitgerold werd. In deze blog bespreken we de huidige stand van zaken rondom de Google Core Update 2021. 

Twee Core Updates

Woensdag 2 juni begon de June 2021 Core Update uit te rollen. Hierbij kondigde Danny Sullivan aan dat we volgende maand ook een July 2021 Core Update kunnen verwachten. In onze vorige blog bespraken we dat de update in augustus volledig uitgerold zal zijn, met een aantal functies die al eerder gebruikt kunnen worden in juni. Google heeft in de tussentijd echter aangegeven dat sommige verbeteringen voor de update van juni 2021 nog niet klaar zijn om deze maand al vrij te geven. Er is dus voor gekozen om de onderdelen die al wel klaar zijn in de update van juni 2021 vrij te geven en de overgebleven verbeteringen in juli 2021 uit te rollen. 

Wat zijn de effecten?

Er zijn dus twee updates: één in juni en één in juli 2021. Google geeft aan dat je, net zoals bij elke update, kunt verwachten dat je posities gaan stijgen, dalen, of gelijk blijven. Daarbij noemen ze dat invloeden van de juni update kunnen worden teruggedraaid met de juli update. Echter hoef je niet bang te zijn dat de juni update flinke gevolgen zal hebben voor jouw posities: Google vermeldt dat de meeste websites de updates meestal niet opmerken. Mocht het toch voorkomen dat de posities van je website negatief veranderen door de juni 2021 update, dan geeft Google advies over wat je het beste kunt doen. Google noemt dat er geen specifieke acties zijn die je moet uitvoeren om dit effect te herstellen, omdat een daling niet per se aangeeft dat er iets met de webpagina’s aan de hand is. Het advies is om de juli 2021 update af te wachten, omdat deze waarschijnlijk de dalingen weer recht zal trekken. Je kunt echter wel een vragenlijst vrijgegeven die je kunt invullen wanneer je website wordt getroffen door een Core Update. In tegenstelling tot bij andere Google Core Updates, zijn er weinig website-eigenaren die effecten merken op hun posities. Meestal zijn er binnen 24 uur al veranderingen te zien na zo’n update. In het geval van de juni 2021 update toonden deze effecten zich pas na drie dagen, als het niet meer was. Daarnaast zijn deze effecten ook minder sterk dan gewoonlijk. 

Toekomstverwachtingen

Het is dus vooral afwachten wat de effecten zullen zijn van de juli 2021 update. Mocht je getroffen zijn door de juni 2021 update, zal de juli update deze dalingen waarschijnlijk weer ongedaan maken. Wat betreft de page experience zijn er nog geen nieuwe updates gekomen vanuit Google. Wanneer jouw website SEO-technisch in orde is, hoef je je geen zorgen te maken dat de updates grote effecten zullen hebben voor jouw website. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Archieven